/ ΠΡΩΚΤΙΤΙΔΑ ~ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

ΠΡΩΚΤΙΤΙΔΑ

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
 
e-mail:iliadismarios@gmail.com
blog:iliadismarios.blogspot.com

 

Colon and rectum
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΚΤΙΤΙΔΑ;                                                                                                                 Πρωκτίτιδα είναι μια φλεγμονή του βλεννογόνου του ορθού .

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ;
Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσημάτα (ΣΜΝ) είναι η πιο κοινή αιτία, αλλά  υπάρχουν και άλλες αιτίες όπως φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και μη σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Η πρωκτίτιδα μπορεί επίσης να είναι μια παρενέργεια από ορισμένες ιατρικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας με ακτινοβολία, ή χρήση αντιβιοτικών.

Από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα πρωκτίτιδα είναι πιο συχνή σε άτομα που επιδίδονται σε πρωκτικό ή από του στόματος-πρωκτική επαφή, ιδιαίτερα αν έχουν πολλούς συντρόφους. Πρωκτίτιδα γενικά προσβάλει κυρίως αρσενικά ενήλικα άτομα.

Η πρωκτίτιδα  μπορεί να είναι βραχύβια, ή μπορεί να καταστεί χρόνια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, θεραπεύεται με τη θεραπεία. Η θεραπεία για πρωκτίτιδα εξαρτάται από την αιτία.

 
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ;

Η θεραπεία της πρωκτίτιδα εξαρτάται από την αιτία.

Μολυσματική πρωκτίτιδα

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για την αντιμετώπιση της αιτίας της μόλυνσης σας. Η ειδική φαρμακευτική αγωγή εξαρτάται από την αιτία της μόλυνσης σας.

  •      Τα αντιβιοτικά.                                                                                                                           Για τα βακτηριακά ΣΜΝ, το αντιβιοτικό εξαρτάται από το είδος της μόλυνσης. Για τις μη-σεξουαλικές μεταδιδόμενες λοιμώξεις, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει πιθανά από του στόματος αντιβιοτικά. Για πρωκτίτιδα που προκαλείται από τη χρήση αντιβιοτικών, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μετρονιδαζόλη (Flagyl) ή βανκομυκίνη (Vancon) που σκοπό έχουν να καταστρέψουν τα επιβλαβή βακτηρίδια που έχουν αναπτυχθεί εις βάρος των φυσιολογικών μικροβίων που υπάρχουν στην συγκεκριμένη τοποθεσία.
  •      Αντιικά.                                                                                                                                     Για  σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα από ιούς, όπως ο έρπης που σχετίζεται με πρωκτίτιδα, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντιικό φάρμακο, όπως acyclovir (Zovirax). Αν ληφθούν εντός 48 ωρών, τα αντιιικά φάρμακα μπορεί να μειώσουν τον πόνο και  τη διάρκεια των σημείων και των συμπτωμάτων.


Πρωκτίτιδα  από ακτινοβολία

Η πιο κοινή αιτία μη λοιμώδους πρωκτίτιδας είναι μια παρενέργεια από τη θεραπεία με ακτινοβολία της πυέλου. Ήπια σημεία και τα συμπτώματα δεν χρειάζονται θεραπεία. Ωστόσο, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ιδίως εκείνες που περιλαμβάνει αιμορραγία, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία:

  • Τα συμπληρώματα σιδήρου.                                                                                                                                           Η χρόνια αιμορραγία από την πρωκτίτιδα μπορεί να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία. Τα συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των επιπέδων σιδήρου σας στα φυσιολογικά επίπεδα και μείωση αυτού του είδους της αναιμίας εφόσον η αιμορραγία σας έχει σταματήσει. Αν αναιμία παραμένει παρά τη θεραπεία σιδήρου, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία καταστροφής των βλαμένων αγγείων.
  •      Θεραπεία με καταστροφή των αγγείων.                                                                                                                                          Οι τεχνικές αυτές  έχουν βελτιώσει τα συμπτώματα της πρωκτίτιδας με την καταστροφή των ανώμαλων, αιμορραγούντων  ιστών. Η διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της πρωκτίτιδας περιλαμβάνει θεραπεία με λέιζερ και Argon Plasma (APC). H θεραπεία με λέιζερ χρησιμοποιεί μια θερμή δέσμη φωτός (laser) που παρεμβάλλεται καίγοντας από μακριά βλάβες, ενώ  το APC εκτοξεύει του αrgon  μαζί με ηλεκτρικό ρεύμα.


  H πρωκτίτιδα  που  οφείλεται σε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

  Η πρωκτίτιδα που σχετίζεται με τη νόσο του Crohn ή  την ελκώδη κολίτιδα μπορεί να απαιτεί συνεχή θεραπεία της υποκείμενης κατάστασης. Ο στόχος της θεραπείας είναι να μειωθεί η φλεγμονή που προκαλεί τα σημεία και τα συμπτώματα.

  •      Αντιφλεγμονώδη φάρμακα.                                                                                                        Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει κορτικοστεροειδή ή άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως σουλφασαλαζίνη (Azulfidine) ή mesalamine (Asacol, Rowasa, κ.ά.), σε χάπι, σε υπόθετο ή σε μορφή  κλύσματος.  Τα υπόθετα  τα κλυσματα από στεροειδή ενδέχεται να απαλύνουν την φλεγμονή στον πρωκτό σας.
  •      αντιδιαρροικά φάρμακα: Αν έχετε διάρροια, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα συμπλήρωμα με φυτικές ίνες, όπως η σκόνη psyllium (Metamucil) ή μεθυλοσελουλόζη (Citrucel), για να προσθέσει όγκο στα κόπρανα σας. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει λοπεραμίδη (Imodium) ή συνδυασμό των διφαινοξυλάτη και ατροπίνη (Lomotil). Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες, όπως διάταση του παχέος εντέρου και ρήξη, ιδίως αν ληφθού για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε υψηλές δόσεις. Συζητήστε το με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε αυτές τις θεραπείες.
  •      Χειρουργική. Αν η φαρμακευτική θεραπεία δεν ανακουφίζει από τα σημεία και τα συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί ένα κατεστραμμένο τμήμα του πεπτικού συστήματος σας.


 
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;

Στην πρωκτίτιδα τα  συμπτώματα μπορεί να είναι:

  •      Η συχνή επιθυμία για κένωση
  •      Αιμορραγία του ορθού
  •      Η αποβολή βλέννας από το ορθό
  •      Πόνος στο ορθό και στον πρωκτό
  •      Πόνος στο  αριστερό  κάτω μέρος  της  κοιλιά σας
  •      Ένα αίσθημα πληρότητας του ορθού
  •      Διάρροια, συνήθως  με μικρές και συχνές  ποσότητες
  •      Πόνος με τις κινήσεις του εντέρου   

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΚΤΙΤΙΔΑΣ;

Τα αίτια της  πρωκτίτιδας υπάγονται  σε διάφορες κατηγορίες:

  •      Σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.                                                                                                                                       Ο πιο κοινός τύπος, σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων  γίνεται  μέσω πρωκτικής ή στοματο-πρωκτικής επαφής. Τα ΣΜΝ που μπορεί να προκαλέσουν πρωκτίτιδα περιλαμβάνουν: βλεννόρροια, σύφιλη, έρπης των γεννητικών οργάνων, πρωκτικά κονδυλώματα και χλαμύδια.
  •      Μη-σεξουαλικά μεταδιδόμενες βακτηριακές λοιμώξεις.                                                                                                                                         Η πρωκτίτιδα είναι σπάνια στα παιδιά, αλλά μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα του ίδιου οργανισμού που προκαλεί στρεπτοκοκκική λοίμωξη  στο λαιμό (στρεπτόκοκκο).  Η  σαλμονέλλα, η σιγκέλλα και το καμπυλοβακτηρίδιο, είναι μικρόβια  που σχετίζονται συνήθως με  τρόφιμα, και  μπορούν  να προκαλέσουν πρωκτίτιδα.
  •      Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD).                                                                                   Αν έχετε ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn, μπορεί να είστε  πιο ευάλωτος στην πρωκτίτιδα.  H eλκώδης κολίτιδα είναι φλεγμονή στο εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου, συμπεριλαμβανομένου του ορθού  το χαμηλότερο τμήμα του παχέος εντέρου .H  νόσος του Crohn  μπορεί να είναι χρόνια φλεγμονή οποιουδήποτε μέρους του γαστρεντερικού σωλήνα .


Άλλες αιτίες
Πρωκτίτιδα μπορεί να προκύψει από μια σειρά παραγόντων που μπορούν να βλάψουν την εσωτερική επιφάνεια του ορθού ( βλεννογόνος). Αυτά μπορεί να είναι:

  •      Χημικές ουσίες:όπως κλύσματα υπεροξειδίου του υδρογόνου, φάρμακα ή αντικείμενα που τοποθετούνται στο εσωτερικό του ορθού.
  •      Τραύμα: στο  περιοχή ορθού -πρωκτού
  •      Ακτινοθεραπεία: που κατευθύνεται περιοχή κοντά στο ορθού , όπως για τη θεραπεία του καρκίνου του ορθού, του καρκίνου του προστάτη, του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας .                                        
  • Χρήση αντιβιοτικών: για άλλη ασθένεια, η οποία μπορεί να καταστρέψει προστατευτικά βακτήρια στο γαστρεντερικό σωλήνα.

 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;

Η υψηλού κινδύνου σεξουαλική συμπεριφορά  βάζει σε κίνδυνο για σεξουαλικά μεταδιδόμενα πρωκτίτιδα. Αυτή είναι:

  •      Ασθενής που  είναι αποδέκτης του πρωκτικού και του στόματο-πρωκτικού σεξ
  •      Έχοντας πολλαπλούς συντρόφους
  •      Κάνοντας  πρωκτικό σεξ με έναν σύντροφο ο οποίος έχει ένα STD
  •       Κάνοντας πρωκτικό σεξ  χωρίς προφυλακτικό


Οι παράγοντες κινδύνου για την από  μη-σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα πρωκτίτιδα είναι:

  •      Πάσχοντας από  φλεγμονώδη  νόσος του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα ή  η νόσος του Crohn
  •      Η χρήση αντιβιοτικών για άλλη πάθηση
  •      Η θεραπεία με ακτινοβολία που κατευθύνεται κοντά στο ορθό σας

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΤΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ;                                                                                                                                              

Αν έχετε κάποιο από τα σημεία ή  τα συμπτώματα της πρωκτίτιδας, ειδικά αν συμμετέχετε σε υψηλού κινδύνου σεξουαλική συμπεριφορά, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Σοβαρή αιμορραγία, αναιμία από απώλεια αίματος και αφυδάτωση από διάρροια απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Αν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημεία η/και τα συμπτώματα, ή αν έχετε έντονο  πόνο , ζητήστε άμεση φροντίδα.

ΠΟΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ;

Ο γιατρός σας θα λάβει ένα λεπτομερές ιστορικό για την κατάστασή σας, συμπεριλαμβανομένου του σεξουαλικού ιστορικού σας, και θα ακολουθήσει  φυσική εξέταση. Οι  εξέτασεις μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  •      Εξετάσεις αίματος.                                                                                                                     Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει  να κάνετε εξετάσεις αίματος για να εξετάσει αν υπάρχουν σημεία λοίμωξης ή αναιμία, εφόσον έχετε χάσει αίμα.
  •      Κολονοσκόπηση.                                                                                                                         Η συγκεκριμένη εξέταση επιτρέπει στον γιατρό σας   να δεί  ολόκληρο το έντερο  σας, χρησιμοποιώντας ένα λεπτό, εύκαμπτο, με φωτισμό στην άκρη σωλήνα  με έχει ενσωματωμένη κάμερα καιμ μπορεί να τραβά φωτογραφίες. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να λαμβάνει μικρά δείγματα ιστού (βιοψία) για εργαστηριακή ανάλυση. Μερικές φορές ένα δείγμα ιστού μπορεί να   βοηθήσει για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Κίνδυνοι από τη διαδικασία αυτή είναι σπάνια: διάτρηση ή ρήξη του τοιχώματος του παχέος εντέρου και αιμορραγία, ιδιαίτερα όταν λαμβάνεται μια βιοψία.
  •      Εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση.                                                                                                 Σε αυτή τη εξέταση, ο γιατρός σας χρησιμοποιεί ένα λεπτό, εύκαμπτο, φωτισμένο σωλήνα για να εξετάσει το σιγμοειδές - τα τελευταία 25-30 εκατοστά του παχέος εντέρου σας - συμπεριλαμβανομένου και του ορθού. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να λάβει μια βιοψία κατά τη διάρκεια της εξέτασης αυτής. Η εξέταση διαρκεί συνήθως 5-10 λεπτά. Είναι κάπως άβολα, και υπάρχει ένας απειροελάχιστος κίνδυνος για διάτρηση του τοιχώματος του παχέος εντέρου σας.
  •       Έλεγχος  για σεξουαλικό μεταδιδομενο νόσημα.                                                               Αυτό συνεπάγεται τη συγκέντρωση ενός δείγματος από το σωλήνα αποβολής των ούρων(ουρήθρα)  από την κύστη σας. Εάν η αιτία της πρωκτίτιδας   είναι πιθανό να είναι ένα σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα, ο γιατρός σας μπορεί να εισαγάγει μια μικρή γάζα στο τέλος του πέους ή του πρωκτού σας για να αποκτήσει το δείγμα, το οποίο στη συνέχεια αναλύεται για τυχόν  παρουσία  βακτηρίων ή άλλων μολυσματικών οργανισμών. Τα αποτελέσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιλεχτεί η πιο  αποτελεσματική αντιβίωση ως θεραπεία.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΜΙΑΣ ΠΡΩΚΤΙΤΙΔΑΣ;

Η πρωκτίτιδα που δεν αντιμετωπίζεται με φάρμακα  ή που δεν ανταποκρίνενται στη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως:

  •      Αναιμία.                                                                                                                                    Εάν έχετε σοβαρή αιμορραγία, θα μπορούσατε να αναπτύξετε αναιμία. Με την αναιμία, δεν έχετε αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το απαραίτητο   οξυγόνο  στους ιστούς σας. Η αναιμία   σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι, και μπορεί   επίσης να βιώσετε ζάλη, δύσπνοια, κεφαλαλγία, ευερεθιστότητα κσι να έχετε χλωμό δέρμα.
  •       Έλκη.                                                                                                                                          Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε ανοιχτές πληγές (έλκη) στο ορθό.
  •      Συρίγγια.                                                                                                                            Μερικές φορές τα  έλκη επεκτείνονται πλήρως μέσω του εντερικού τοιχώματος δημιουργώντας ένα συρίγγιο, μια ανώμαλη σύνδεση που μπορεί να προκύψει μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του εντέρου σας, ανάμεσα στο έντερο και στο δέρμα, ή μεταξύ εντέρου και άλλων οργάνων σας, όπως της ουροδόχου κύστης και του κόλπου. Για τις γυναίκες, ένα συριγγίο μπορεί να συνδεσεί το ορθό και τον κόλπο (ορθοκολπικό συρίγγιο), προκαλώντας το περιεχόμενο του εντέρου να αποβάλλεται από τον κόλπο.


       Τα ορθικά συρίγγια, που συμβαίνουν σε άνδρες και γυναίκες, συνδέουν το ορθό με το δέρμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το περιεχόμενο του εντέρου μπορεί να ρέει στο δέρμα.  Τα συριγγία μπορούν να οδηγήσουν σε απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις, αν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

       
      ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΩΚΤΙΤΙΔΑΣ;


       Η πρόληψη γίνεται με ασφαλέστερες σεξουαλικές πρακτικές, όπως  με τη μονογαμική σεξουαλική επαφή  και τη χρήση προφυλακτικών  που  βοηθούν στην προστασία κατά των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών που μπορούν να προκαλέσουν πρωκτίτιδα.

        ΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ  ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ;


       Για την προσωρινή ανακούφιση από τον ήπιο πόνο και τη φλεγμονή, δοκιμάστε τα ακόλουθα μέτρα αυτο-φροντίδας:

  •      Πλένεστε τακτικά σε ένα ζεστό μπάνιο. Κάντε το αυτό αρκετές φορές την ημέρα.
  •      Πάρτε απλά αναλγητικά: η παρακεταμόλη , η ασπιρίνη ή ιβουπροφένη   μπορούν να απαλλάξουν δυσφορία σας. Ωστόσο, αν έχετε κολίτιδα, αναλγητικά όπως η ασπιρίνη ή ιβουπροφένη θα μπορούσαν να χειροτερέψουν την κατάστασή σας. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν τη λήψη τους.









        Δεν υπάρχουν σχόλια: